Winery and Herbs

Winery Herbs labyrint 2 1 scaledVerslag bijeenkomst 15 mei 2021

In een verbouwde boerderij in Schijndel is Winery and Herbs gevestigd.
Hier werden wij ontvangen met een heerlijke kop soep, uiteraard van zelfgekweekte courgettes en kruiden.
We lieten het ons goed smaken en kregen van Geert uitleg over hun bedrijf die hij samen met zijn vrouw Myriam bestiert.

Het is een veelzijdige onderneming geboren uit een veelvoud van passies, Myriam met haar interesse voor bijzondere keuken- en medicinale kruiden en Geert met zijn uit de hand gelopen hobby’s voor het telen van planten en bomen en het maken van wijn.

Tijdens de rondleiding over het “landgoed” werden een aantal facetten uitgelegd, alles wat wij telen hoort zichzelf te verrijken zodat wij niet constant te hoeven bemesten en onkruid te bestrijden, deze twee aspecten kosten veel tijd en geld en doen uiteindelijk de planten geen goed, ze verarmen daarmee meer dan dat ze verrijkt worden.

Hij liet ons kruiden ruiken en proeven, legde gepassioneerd de ingewikkelde teelt van de druiven uit, gaf ons de ervaring om in de “wilgencirkel” te vertoeven en verhaalde ons over het wijndruivenlabyrint <van Chartre>.
Vervolgens deden wij ons binnen te goed aan een heerlijke eenvoudige maaltijd van door Myriam bereide lekkernijen.

Na een discussie over DIVA nam Geert weer het woord tijdens een wijnproeverij van twee witte en één rode wijn:

  • Palatina: met een neus van Muscaat, appel, noten, citrus, melisse, vanille, kamille en boter (sorry beroepsdeformatie) een complexe wijn. In de smaak wat noten van yoghurt. De wijn “traande” mooi wat ontstaat door de glycerolen.
  • Rabarberwijn: neus van venkel, anijs, pruimen. Ik piekerde me rot wat de druivensoort kón zijn: was geen druivenwijn, maar RABARBER!
    Leuke ervaring, het mag geen wijn heten, maar toch heeft hij wel het karakter van een speelse zomerse wijn.
  • Als laatste: een volle rode Rondo, deze enigszins tuilé (dakpannenbruine) wijn dateerde uit 2018 wat duidelijk in de geur en smaak uitkwam.
    Je voelde je alsof je tegen een boom lag te luieren en de geuren uit de omgeving in je opnam: aarde, paddenstoelen, muskus, laurier en een vleugje leer….

 Vlak voordat we vertrokken liet Geert nog een vat met daarin 160 liter witte mousserende wijn zien, die nog volop aan het gisten was.

Het was een geslaagde avond waar we met veel plezier op terug kunnen kijken.

Elisabeth du Ysèr