Bomentuin d'n Hooidonk

Verslag bijeenkomst 17 september 2020

De DIVA-avond vindt plaats in Bomentuin (of Arboretum) d’n Hooidonk in Den Dungen. De bomentuin, ooit begonnen als een hobby, is intussen uitgegroeid naar 7,5 ha bomen en struiken met zo’n 1250 verschillende soorten. Een levenswerk van Frans en Mia van den Biggelaar. 

Frans (‘Frens’) leidt ons rond in de enorme bomentuin en vertelt over de vele bomen die er staan. Bij iedere boom staat de naam en plantdatum vermeld. En bij zo’n 60 bomen staan “… bordjes met tekst, waar we mensen in eren die ‘goed doen’ of ‘goed gedaan hebben’... ”. Wandelaars in de bomentuin kunnen zich laten inspireren en zich bezinnen op de waarden van het leven. “… Zou dit misschien altijd al de bedoeling zijn geweest? …”, aldus Frans.

De bomentuin Een reuzenrabarber


Na de rondleiding zijn we wel toe aan een hapje eten en wat drinken, goed verzorgd door Nanny. Lekker buiten, in het donker, met warme truien aan en plaids over de benen.

Keltische boomkalender
Daarna laat Nanny ons kennismaken met de Keltische boomkalender - een betere plek hiervoor is er niet. De oude Kelten kenden een systeem waarin je karakter wordt bepaald door de heersende boom tijdens de geboorte. De eigenschappen van die boom (jouw levensboom) hebben een sterke invloed op je levensloop en je persoonlijkheid.

De Keltische boomkalender verdeelt het jaar in 39 perioden van maximaal 10 dagen en elke periode wordt beheerst door een bepaalde boomsoort. In totaal worden 21 boomsoorten onderscheiden, waarvan 4 heilige bomen: de Eik, de Berk, de Olijfboom en de Beuk, deze laatste zijn alleen met de overgang van de seizoenen verbonden. De 21 bomen corresponderen met 21 mensentypen. De meeste boomsoorten regeren zowel over een periode in het voorjaar als in het najaar.

In onze DIVA-club hebben we enkele ceders, een lijsterbes, een es, een den en nog veel meer bomensoorten. Een zeer divers bos, dat in ieder geval. De boomhoroscoop geeft genoeg gespreksstof: Wat is herkenbaar, wat niet? Welke inzichten geeft het? Een bijzondere ervaring, een mooie avond.

Nanny heeft de informatie van: Keltische-boomkalender

Madeleine