Op het (gastvrije) Erf

Verslag bijeenkomst 16 juni 2021

De DIVA bijeenkomst vindt plaats ‘Op het (gastvrije) Erf’ van de familie Juijn in het prachtige Aa-dal te Heeswijk-Dinther. Tijdens het nuttigen van een verkoelend drankje vertelt Rob over zijn prachtige boerderij met biologische varkens, schapen en kippen. Daarnaast is er ook een pluktuin. Vanwege de vertraagde start van het voorjaar (daar was nu niets van te merken in deze tropische temperaturen) stonden de bloemen nog niet in bloei.

We hebben wel kunnen genieten van het heerlijke vlees van de eigen dieren, die Rob voor ons bereidde op de BBQ. Sabine had alle garnituren verzorgd.
Ook verhalenverteller Casper Hoenderbos is aanwezig.

Casper VerhalenvertellerCasper vertelt verhalen. En daar waar een rapper zo maar een rap uit zijn mouw schut, schut Casper zo maar verhalen uit zijn mouw! Je geeft hem een paar woorden en hij maakt er een verhaal omheen!

Na de BBQ begint hij te vertellen! En ja, vertellen is een kunst! Hij weet iedereen te boeien met zijn grappige verhalen.

We besluiten, gezien de tropische temperatuur, om een verkorte wandelroute te gaan doen. Ook Casper gaat mee en vertelt een aantal verhalen.

Hoewel hij begon met een grappig zelf verzonnen verhaal, weet hij ons allen te boeien met eeuwenoude verhalen, die vertellen over waar gebeurde situaties uit deze buurt, maar die grote gevolgen hebben gehad voor heel Nederland, ja zelfs uniek zijn in Europa (en misschien zelfs wel in de hele wereld, hoewel Casper aangaf dat hij dat niet helemaal zeker wist).

Zo vertelde hij van de Baron, die in het kasteel woonde. Hij verzamelde een aantal boeren om zich heen, vertelde hen over zijn plannen om wegen aan te leggen, zodat iedereen veel gemakkelijker met zijn kar kon rijden. De wegen mochten maar 1,5 meter breed zijn, zo breed als zijn voertuig breed was. De boeren gingen hem daarbij helpen en zo ontstonden de eerste verharde wegen. Later werd dit door heel Nederland over genomen en kunnen wij hedendaags gebruik maken van fijne wegen, waar zelfs auto’s goed overheen kunnen rijden.

Ook vertelde Casper over de molenaar van de Kilsdonkse molen. Deze doerak woonde nog steeds bij zijn moeder. Hij vond maar geen vrouw. De molenaar was een pestkop geweest in zijn jeugd en had weinig vrienden. Zijn moeder bedacht dat ze hem toch bezig moest houden en kocht de Kilsdonkse molen. Deze was toen nog helemaal van hout. De Kilsdonkse molen maalde uit walnoten olie en was tevens een watermolen. De molenaar was liever lui dan moe en nam het niet zo nauw met de bewatering. Gevolg: alles liep over! Zelfs de tuin van de burgemeester stond helemaal onder water! En hij kwam verhaal halen bij de molenaar.

De molenaar huurde wat landlopers in om een goed bewateringssysteem aan te leggen. Omdat het landlopers waren, hadden ze geen huis en bleven daar overnachten. Er werd vuur gemaakt om te koken en op een ongelukkige dag vloog de molen in brand! De molenaar besloot de molen te herbouwen, maar besloot hem niet meer helemaal van hout te maken, maar deels van steen. Ook legde hij een goed pijpsysteem aan. Zo als toen die molen is herbouwd, zo kunnen wij hem nu nog steeds bewonderen.

Het unieke aan deze molen is het pijpsysteem. De Kilsdonkse molen is de enige werkende molen in Europa (en ja zelfs wel van de wereld) die dit systeem heeft. Er is nog een soortgelijke molen in Duitsland, maar die werkt niet meer. Iedere zaterdag wordt er nog steeds olie gemalen uit walnoten.

Leuk en interessant om te horen hoe iets tot stand is gekomen en wat voor invloed dit landelijk heeft gehad en uiteraard nog steeds heeft voor ons!

Het was een geslaagde, tropische avond. Mooi om dit toch heel bijzondere jaar, waarin we elkaar weinig hebben gezien, zo hebben kunnen afsluiten.

Hopelijk pakken we met zijn allen de draad weer op in september en laten we Corona ver achter ons.

Fijne vakantie allemaal!
Mirjan en Marty

PS Hier het beloofde recept van de BBQ saus en een sfeerimpressie van de bijeenkomst en een link naar de foto's ;)