InloggenVolg ons op...

LinkedinTwitterFeed


 

logovnm_transparant_website

Logopedie PDF
donderdag 31 mei 2018 00:00

Logopedie

DIVA-mei-2018-2Ofwel: hoe praat je duidelijke taal.....

Eén ding was zeer duidelijk deze avond: het goed spreken van jouw taal is afhankelijk van tientallen factoren, veel meer dan je je realiseert.

Jouw manier van ver"woorden" wordt door zoveel invloeden beïnvloed dat het een groot wonder is dat wij ongecompliceerd kunnen communiceren.

Pas als je wordt belemmerd in jouw uitingen besef je wat een psychologische gevolgen dit voor jouw en je omgeving kan hebben.

Zonder "jouw taal" wordt je bestaan onzeker als je een beroep uitoefent waarbij spreken in het openbaar belangrijk is, denk aan een Advocaat, Leraar, Lerares, Schrijver die haar werk voorleest enz.

Een greep uit diverse invloeden: ademhaling, houding, "woordzoeken"*, slissen, brabbelen, stotteren, voeding, opvoeding, geboorte etc. etc.

Allies begint bij de intake van een nieuwe patiënt, ongeacht de leeftijd, met vragen over de geboorte, eten, huilen, spiegelen, brabbelen, stand van de tanden, hoogte van je stem etc. etc.

Pas als zij alles goed in kaart heeft kan zij met de logopedie beginnen die geheel gericht is op de bevindingen van de individuele patiënt.

Naast fysieke afwijkingen komen ook de psychologische beperkingen aan bot, het praten is niet vanzelfsprekend, wat is het denkpatroon, kan de patiënt een zin opbouwen, wordt hij/zij beperkt door onzekerheid en ga zo maar door.

Allies vertelde het verhaal over een gezellige prater die door een herseninfarct plotseling een stille man was geworden.

Met heel veel inspanningen, ook van zijn vrouw, heeft Allies de man zijn spraak terug gegeven waarna ze weer dolgelukkig samen waren.

Want vergis je niet, al die mensen die een TIA of Infarct hebben gehad en/of last hebben van Afasie, moeten opnieuw de spraak uitvinden en hebben daar zondermeer hulp van een specialist bij nodig.

Het was een zeer boeiende avond, die je weer bewust maakt van de kunst van het spreken.

Allies, super bedankt, het was "spraakmakend"!

Elisabeth du Ysèr

 

 

 

Laatst aangepast op maandag 04 juni 2018 23:29