Inloggen

´╗┐

Volg ons op...

LinkedinTwitterFeed


 

logovnm_transparant_website

Rouwbegeleiding op het werk PDF
dinsdag 20 februari 2018 00:00

20180220_201722

Verslag Bijeenkomst DIVA 20-02-2018

De bijeenkomst van 20 februari 2018 werd gehouden in Brasserie 155 in Vught. We waren met 18 diva-leden bij elkaar. Omdat er de afgelopen tijd toch nogal wat afmeldingen geweest zijn (we zijn nu nog met 31 leden), vraag Elisabeth d'Yser iedereen om nieuwe leden te werven.

De avond gaat over rouwbegeleiding op het werk en wordt verzorgd door Chantal Frederiks. De workshop is getiteld: Zag je het niet aankomen? Deze titel blijkt ge├»nspireerd op Chantal's persoonlijke ervaring. Drie jaar geleden heeft haar partner zichzelf van het leven beroofd en bleef zij achter met twee jonge jongens. Vanuit deze ervaring heeft Chantal de coachingpraktijk die ze al had (op het gebied van loopbaanbegeleiding) omgebogen richting rouwverwerking. Over dit onderwerp biedt zij nu trainingen aan voor bedrijven.

Chantal reserveert het woord 'rouw' echt voor verwerking van verdriet na overlijden van een dierbare. Tegenwoordig spreken veel mensen ook over een rouwproces na verlies van een relatie of van bijv. werk. Toch is er volgens Chantal een wezenlijk verschil. Na een overlijden is er geen communicatie meer mogelijk. Het is een heel definitief einde.

Veel mensen weten niet hoe ze om moeten gaan met iemand die een naaste is verloren door de dood. Ze zijn wel gemotiveerd om te helpen, maar tegelijkertijd is er de angst om de confrontatie aan te gaan. Chantal adviseert om te vragen waar behoefte aan is, en praktische hulp aan te bieden; boodschappen doen, koken, de tuin doen. Neem mensen mee uit lunchen of naar de film. En luister naar hun verhaal. Het gaat erom dat je er voor hen bent. Hoe dat is voor iedereen verschillend.

Werkgevers moeten er rekening mee houden dat alleen al het eerste deel van het rouwproces bij mannen gemiddeld 93 en bij vrouwen 124 dagen duurt. Maar ook daarna gaat het rouwproces nog vele jaren door. Het gemiddelde ziekteverzuim na de dood van een partner is 170 dagen, maar ook daarna is een werknemer die rouwt vaker ziek en functioneert hij/zij niet altijd goed. Dit komt doordat rouw apathisch maakt. Een bedrijf kan zich veel kosten besparen door goed met rouwenden om te gaan.

20180220_201708Binnen een bedrijf is het vooral belangrijk dat je voldoende aandacht geeft aan het overlijden. Neem de tijd voor de werknemer (m/v) die iemand heeft verloren. Neem meteen na het overlijden contact op. Vraag hoe het gaat. Nodig de werknemer uit voor een gesprek voor hij weer begint en vang hem buiten bij de deur op zodat hij/zij niet alleen door het pand hoeft te lopen. Licht collega's in wanneer de werknemer weer gaat beginnen, en bespreek samen hoe jullie dan met de collega omgaan. Vraag na de eerste werkdag hoe het vandaag was, en blijf dat doen, zeker een week of vijf. Trek ook daarna nog een hele tijd wekelijks een uurtje uit om met de werknemer te spreken over hoe het gaat. Ga dan bijv. wandelen, zodat je niet gestoord wordt tijdens dit gesprek. Focus hierbij op wat goed ging. Laat de werknemer bijv. steeds twee dingen noemen die goed gingen. Zet ook belangrijke data (sterfdatum, verjaardagen kinderen e.d. ) in je agenda en vraag hoe de werknemer deze dagen doorgekomen is of stuur een kaartje of bloemen.

Bij het overlijden van een van de werknemers is het voor de collegae belangrijk dat deze niet doodgezwegen wordt.

Uit de verhalen die door Diva-leden verteld worden, wordt wel duidelijk dat mensen heel verschillende behoeften hebben na overlijden van een dierbare. De een wil graag dat je vraagt hoe het met haar gaat, de ander wil dat juist niet. Wat belangrijk is, is dat je contact zoekt, en ruimte geeft voor het verhaal van de betrokkenen. Wees er voor die persoon, zonder oordeel, en vraag waar ze behoefte aan hebben. Ik vermoed dat dit ook op het werk zo is.

Het bijzondere van deze avond was vooral dat het verhaal van Chantal veel losmaakte bij de diva's. Er kwamen veel persoonlijke verhalen, en we stonden stil bij de verliezen die we in ons leven geleden hebben. Dat ging ook na afloop, en op de terugweg in de auto, nog door. En vooral dat maakte dit tot een hele waardevolle avond.

Nanda Poulisse

Hier een video over rouw

Laatst aangepast op zondag 27 mei 2018 10:08