InloggenVolg ons op...

LinkedinTwitterFeed


 

logovnm_transparant_website

Ontwikkeling van het Aadal en de N279 PDF
woensdag 28 juni 2017 00:00

Aadal-1

Na weer een prachtige ontvangst op Kasteel Heeswijk, ging Gerard Traa van Brabants landschap met ons aan de wandel over het terrein rondom het Kasteel. Waarbij hij ons op inspirerende wijze wegwijs heeft gemaakt in de geschiedenis van de natuur rondom het Kasteel. Ook deelde hij vol passie wat het Brabants Landschap heeft gedaan en doet om ervoor te zorgen dat de natuurlijke elementen zoveel mogelijk behouden blijven. En wat ze de afgelopen jaren hebben gedaan (al dan niet in samenwerking met andere betrokkenen) om een aantal verloren elementen weer terug te brengen. De Dassenburcht is daar een prachtig voorbeeld van.

Na deze prachtige wandeling, hebben we genoten van een fantastische maaltijd, waar we de tijd kregen om bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Waarna nog een presentatie volgde twee van onze leden Mira Oude Elferink en Sabine Sleddens.

Zij namen ons mee in de onvoorstelbare jungle, genaamd De Overheid. Dit naar aanleiding van het feit dat men (voor het gemak De Overheid) het idee had opgevat om de N279 te verbreden. Zowel Mira als Sabine zijn omwonenden van deze weg en daarmee ervaren ze uit eerste hand de (nadelige) gevolgen van dit ingrijpende project. Ze hebben beiden (met andere omwonenden) veel tijd en energie gestoken in het beperken van die gevolgen, want al snel werd duidelijk dat tegenhouden niet ging lukken.

In een krap uur hebben ze ons meegenomen in een 10 jaar lang durend proces van procederen. De complexiteit van de materie: er werden tegelijkertijd meerdere projecten opgestart: verbreding Zuid Willemsvaart, Verbreding N279, Projecten Dynamisch Beekdal in het Aadal, en het gebrek aan afstemming en communicatie daarover werd helder en duidelijk in beeld gebracht in de presentatie.

Tevens is ons geschetst hoe de diverse belangen van allerlei organisaties (Provincie Noord Brabant,  Rijkswaterstaat, omringende gemeenten, De waterschappen de Aa en Maas, Brabants Landschap, Stichting Heemkunde en de Politiek (en mogelijk nog meer, die ik vergeten ben!) met elkaar in conflict komen en hoe beperkt uiteindelijk toch de invloed van de individuele burger is.

Maar ze hebben ons ook  laten zien, dat je iets kan bereiken door je als bewoners te verenigen (stichting omwonenden N279), vasthoudend te zijn, heel veel incasseringsvermogen te hebben EN tijd en energie. Want ELK RESULTAAT telt!

Ik moet bekennen, ik ben sinds deze presentatie diverse keren over de N279 gereden en kan er niet meer hetzelfde naar kijken als voorheen.

 

 

 

Laatst aangepast op dinsdag 12 september 2017 13:15